100 bezoekers voor Parels in het Westerkwartier

Op Tweede Paasdag (22 april) vond een nieuw evenement plaats in het Zuidelijk Westerkwartier: Parels in het Westerkwartier. Ongeveer 100 belangstellenden kwamen op dit gezellige evenement af, dat werd gehouden in de CazemierBoerderij in Tolbert.

Een warm welkom

Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd door de mannenzanggroep Mosterd na de Maaltijd, die zorgde voor een muzikale bijdrage. Om 10:30 startte het programma. Voorzitter van de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier Jan Oomkes gaf zijn welkomstwoord, waarna de directeur van Folkersma Routing en Sign, Henno Folkersma, de totstandkoming van het project Parels in het Westerkwartier toelichtte. Daarna volgde een presentatie van de gloednieuwe Themaroutes in het Westerkwartier.

Voorbeeld van bewegwijzeringsbordjes Themaroutes

Burgemeester Koos Wiersma verzorgde de officiële start van Parels in het Westerkwartier. De burgemeester en de historische zeeman Abel Tasman uit Lutjegast ‘pelden’ symbolisch een ei, als herinnering aan het evenement Ei- Ei Westerkwartier, wat na 10 succesvolle jaren door het nieuwe Parels in het Westerkwartier is vervangen. Uit de gepelde eieren kwamen de routegids van de nieuwe Themaroutes en de belevingsapp tevoorschijn. De nieuwe Themaroutes zijn speciaal ontwikkeld voor inwoners en toeristen die willen genieten van rust, ruimte, landschap en mooie interessante verhalen.

Meer informatie over de Themaroutes? Lees ook het eerder verschenen interview met Jan Oomkes, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier: Start Themaroutes Westerkwartier tijdens nieuw evenement

Tandem

Ineens verschijnen twee fietsers op een tandem ten tonele, die verkondigen de weg kwijt te zijn. Als eerste ontvangen zij de nieuwe gids, waarmee ze hun weg in het Westerkwartier kunnen vervolgen. De gids is voor €5 te koop bij alle deelnemende bedrijven en is, net als de belevingsapp, beschikbaar in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. En aan iedereen is gedacht: niet alleen volwassenen kunnen met de gids op pad, maar er zijn ook vier bijzondere routes voor kinderen gemaakt. Als alles over de Themaroutes is verteld wordt de plenaire bijeenkomst afgesloten met een aantal liedjes van Mosterd na de Maaltijd.

Bijeenkomst in de CazemierBoerderij in Tolbert.

Foto: bijeenkomst in de CazemierBoerderij in Tolbert.

Zelf op pad

Na de bijeenkomst kregen bezoekers de mogelijkheid om de routes zelf te verkennen. Dat kon op verschillende manieren: wandelend of fietsend, of per auto, bus of janplezier. Het prachtige weer maakte ook dit tot een succes. Al met al was het een prachtige dag, waarop de schoonheid van het Westerkwartier goed tot zijn recht kwam.

Bekijk ook de video die werd gemaakt tijdens de bijeenkomst op de Facebookpagina van Parels in het Westerkwartier.