Start Themaroutes Westerkwartier tijdens nieuw evenement

Op tweede paasdag (22 april) worden tijdens het toeristisch evenement ‘Parels in het Westerkwartier’ de Themaroutes Westerkwartier gestart. Bezoekers kunnen dan één of meerdere routes verkennen. Jan Oomkes (lid van de Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier vanuit de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier) vertelt hoe de routes zijn ontstaan, wie eraan hebben gewerkt en wat je op de routes kunt beleven.  

Gebiedsontwikkeling en toerisme

Het Westerkwartier is een mooi gebied om in te wonen, te werken en te recreëren. Het landschap is prachtig, en heeft een rijke flora en fauna. Met de gebiedsontwikkeling in het Zuidelijk Westerkwartier werken we aan waterberging en aan nieuwe natuur. “En dat biedt weer perspectief voor recreatie en toerisme,” legt Jan Oomkes uit. “Door mensen nieuwe mogelijkheden te bieden om prettig in het gebied te verblijven en van het gebied te genieten ondersteunen we ook de toeristische ondernemers in het Westerkwartier.”

Van nationaal naar regionaal

Het idee voor de Themaroutes ontstond toen een wethouder van de voormalige gemeente Marum een bezoek bracht aan het bedrijf Folkersma Routing en Sign in Marum. Dit bedrijf is actief in heel Nederland. Het maakt bijvoorbeeld de routebordjes voor het nationale fietsknooppuntensysteem en alle bewegwijzering in de haven van Rotterdam. Maar, zo ontstond tijdens het bezoek de vraag, kunnen we de kennis en kunde van Folkersma Routing en Sign niet ook op regionaal niveau inzetten? Zo werd de kiem voor het idee gelegd.

Toerisme versterken

Tegelijkertijd opende de provincie Groningen een subsidieregeling voor het maken van themaroutes. Deze regeling is één van de maatregelen die zijn bedoeld om de provincie toeristisch gezien hoger op de ladder te zetten. “Groningen heeft veel te bieden, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Daarom zet de provincie in op het versterken van de toeristische sector,” vertelt Jan Oomkes. “Toen de subsidieregeling opende heeft Folkersma Routing en Sign contact opgenomen met ons, de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier. Samen hebben we een plan ingediend dat werd gehonoreerd.”

Aanleg nieuwe routes

Met de bijdrage van de provincie, én bijkomende financiële steun van de vier voormalige Westerkwartiergemeenten gingen de twee organisaties aan de slag. Er werden meerdere wandel- en fietsroutes gerealiseerd, waaronder ook verschillende speurroutes voor kinderen. Elke route heeft een eigen thema en vertelt een eigen verhaal. Er zijn bijvoorbeeld routes over wierden, monniken, borgen en leven van het land. Daarnaast voeren de routes je langs verschillende points of interest. Dat kan van alles zijn, aldus Jan Oomkes. “Denk bijvoorbeeld aan bezienswaardigheden in het landschap, monumenten, maar ook aan bedrijven.”

Omslag boekje "Parels in het Westerkwartier"Routegids en app

De Themaroutes Westerkwartier zijn te vinden in een speciale routegids. Deze gids telt ruim 80 pagina’s en bevat alle verhalen die bij de routes horen. Voor €5 kan deze bij de deelnemende bedrijven worden aangeschaft. Maar naast de gids is ook een ‘belevings-app’ ontwikkeld. Jan Oomkes: “Als je de app aanzet tijdens het volgen van de route worden de verhalen van het gebied automatisch met je gedeeld. Als de app een signaal geeft kun je een audiofragment beluisteren. Twee groningse acteurs, Marieke Klooster en Arno van der Heyden, hebben de verhalen ingesproken. Zo ontdek je een hoop nieuwe dingen in het gebied.” De gids en de app zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.

Jan Oomkes hoopt dat de nieuwe routes het verblijf van inwoners van het gebied én mensen van buitenaf een stukje aangenamer maakt. “Wat ik heel bijzonder vind is dat mensen die in het Westerkwartier geboren en getogen zijn via de gids en de app dingen kunnen horen die zij nog niet wisten.”

Nieuw evenement

Toen Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn nog losse gemeenten waren organiseerde de Ondernemers Vereniging Toerisme Westerkwartier ieder jaar op tweede paasdag het evenement Ei Ei Westerkwartier. Maar nu de gemeenten zijn verenigd in één gemeente komt ook de ondernemersvereniging met een nieuw concept “We hebben tien jaar lang Ei Ei Westerkwartier georganiseerd om te laten zien wat voor moois het Westerkwartier te bieden heeft,” vertelt Jan Oomkes. “Dit jaar gaan we daar uiteraard mee verder, maar met een geheel nieuw evenement: Parels in het Westerkwartier. Op 22 april schenken we extra aandacht aan die overgang, en dat zal zeker verrassend zijn!”

Foto: gids van de Parels in het Westerkwartier.

Tijdens Parels in het Westerkwartier worden ook de Themaroutes gestart. Na het officieel in gebruik nemen van de routes zullen meerdere groepen deze gaan verkennen. Dat kan wandelend of fietsend, maar sommigen gaan ook met de auto, bus of janplezier.

Openingsactie

Maar dat is nog niet alles! Aan de ingebruikname van de nieuwe Themaroutes en de introductie van het nieuwe evenement is een leuke actie verbonden! Op de Facebookpagina van Parels in het Westerkwartier kun je meedoen aan een prijsvraag, met in de hoofdprijs een diner voor twee bij een van de aangesloten restaurants.

Kom je ook?

‘Parels in het Westerkwartier’ gaat op maandag 22 april van start, de ondernemers zijn op die dag tussen 10.30 uur en 17.00 uur geopend. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van Parels in het Westerkwartier.