Column Bert Nederveen: ‘Van randstad naar het hoge noorden’

Sinds 2 januari 2019 mag ik als wethouder van de nieuwe gemeente Westerkwartier verantwoordelijk zijn voor de portefeuilles Plattelandsbeleid, Landbouw, Landschap en Natuur. Daarbij horen natuurlijk ook de ‘landschapselementen’ in het Zuidelijk Westerkwartier.

Wethouder Bert Nederveen, gemeente Westerkwartier

Foto: Wethouder Bert Nederveen, gemeente Westerkwartier

 

Mijn naam is Bert Nederveen en ik ben in 1960 geboren in een prachtig landschap in het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam, in de mooie Alblasserwaard. We woonden daar in een prachtige landelijke omgeving, naast een boerderij waar ik vele uren tussen de koeien en in de weilanden heb doorgebracht. Kenmerken voor die streek waren de knotwilgen, die ooit in vele lange rijen langs de sloten stonden. Inmiddels is de omgeving daar enorm veranderd. Aan de rand van wat nu ‘het groene hart’ heet, is de Betuwelijn aangelegd, is de A15 verbreed en zijn veel woningen gebouwd. Mijn geboortehuis staat er nog, maar de omgeving is onherkenbaar veranderd en er zijn nog maar weinig knotwilgen over.

In 1991 ben ik vanuit de drukke randstad verhuisd naar het mooie Noordhorn. Mijn vrouw, geboren in Hoogezand-Sappemeer en opgegroeid in de stad, wilde graag terug naar het noorden. De kinderen waren nog klein en het bedrijf waar ik werkte (een ICT dienstverlener) opende een nieuwe vestiging in Groningen. Daar kwam bij dat de grond hier een stuk goedkoper was dan in het westen en dat het mij leuk leek om een soort van nieuwe start te maken. Al snel werd ik politiek actief, en in 1998 kwam ik voor de ChristenUnie (toen nog GPV) in de gemeenteraad van Zuidhorn. In 2010 kreeg ik de kans om wethouder te worden van Zuidhorn. In de afgelopen acht jaar hebben we veel en goed samengewerkt met de collega’s uit Grootegast, Leek en Marum. Daardoor heb ik het Westerkwartier goed leren kennen.

De afgelopen jaren bestond mijn portefeuille uit Financiën en het complete Sociaal Domein (Wmo, Jeugdzorg en Werk en Inkomen). In de nieuwe gemeente ben ik ook weer verantwoordelijk voor Financiën en Werk en Inkomen, maar mag ik daarnaast ook de portefeuilles op het gebied van Landschap, Landbouw, Natuur en alles wat daarbij hoort voor mijn rekening nemen. Voor mij is dit terrein nieuw als het gaat om de functie van wethouder, maar natuurlijk niet als het gaat om mij als persoon. Zoals ik vroeger kon genieten van de koeien, de weilanden en de knotwilgen, heb ik in het Westerkwartier mijn hart verpand aan het karakteristieke Middag-Humsterland. Maar ook de houtsingels en andere landschapselementen in het Zuidelijk Westerkwartier hebben mijn warme belangstelling.

We mogen leven, werken, wonen en recreëren in een schitterende gemeente. De uitdaging is om al die activiteiten zo goed mogelijk met elkaar te combineren. Niet het landschap op slot zetten omdat alles zo moet blijven als het altijd was, maar goed kijken welke ontwikkelingen wel en niet gewenst zijn. En daarbij rekening houden met alle belangen.

Ik kijk ernaar uit om in de Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier de gemeente bestuurlijk te vertegenwoordigen en samen met veel andere zeer betrokken partijen ons landschap de aandacht te geven die het verdient.