Fotografietips herfst- en winterbeelden

Dit najaar dagen we u met een fotowedstrijd uit om uw mooiste plek in het Zuidelijk Westerkwartier te fotograferen. U heeft nog drie weken de tijd om uw foto in te sturen. De deadline is de week van 9 januari. Om u alvast een beetje op weg te helpen delen we hier een aantal fotografietips.

 

Fotografietips:

  1. Wat wilt u vertellen?
  2. Omstandigheden
  3. Kader
  4. Diepte
  5. Doe wat u mooi vindt

 

Wat wilt u vertellen met uw foto?

Het is leuk om op de bonnefooi met uw camera of telefoon op pad te gaan en maar te kijken wat u tegenkomt. Soms levert dat prachtige beelden op. Maar het kan ook zo zijn dat u met niets terugkomt. Of dat er zoveel opties zijn dat u niet weet waar u op moet focussen. Het kan daarom helpen om voor u vertrekt een idee te hebben van wat u wilt laten zien. Bedenk welk gevoel de foto bij de kijker op moet roepen. Moet het een ruig beeld worden, met bijvoorbeeld donkere regenwolken op de achtergrond? Of juist liefelijk met bloemetjes en zachte kleuren? Wilt u water laten zien, bomen, of juist grasland? Kortom: Maak een plan en ga gericht op pad.

 

Omstandigheden

Als het plan klaar is, is het wachten op de juiste omstandigheden. Het weer heeft u niet zelf in de hand, maar de lichtinval wel. Wilt u zacht licht? Fotografeer dan vroeg in de ochtend, of vlak na zonsondergang. Midden op de dag is het licht vaak harder, zeker als er geen wolken zijn. Toch kan ook dat mooi zijn, voor een warme zomerse uitstraling. Een bewolkte lucht zorgt de hele dag voor zacht licht.

 

Kader

Experimenteer met het kader. Schuif het onderwerp een beetje naar links, of juist naar rechts. Kijk wat er gebeurt met de foto en welke compositie het mooist is. Soms is het moeilijk te beargumenteren, maar is het een gevoel.  Hetzelfde kunt u doen met de horizon. Die hoeft niet perse in het midden, maar kan ook op bijvoorbeeld één-, of tweederde van de foto.

 

Diepte

Zeker in het Nederlandse vlakke landschap is het soms moeilijk om diepte in de foto te creëren. Gebruik de natuurlijke lijnen in het landschap, bijvoorbeeld van de beek. Het helpt ook om iets op de voorgrond te plaatsen, een boom, struik, of brug. Dieren of mensen in de verte geven ook diepte.

 

Doe wat u mooi vindt

Uiteindelijk is fotografie kunst. Zolang u het kan beargumenteren, is iedere techniek goed. Zorg vooral dat u plezier hebt tijdens het fotograferen.

 

We kijken uit naar uw inzending!
Benieuwd hoe u ook alweer kan meedoen en wat de spelregels zijn? Lees hier meer over de Fotowedstrijd Herfst- en winterbeelden.