Renovatie gemaal Fanerpolder van start

Vrijdag 2 september is de renovatie van gemaal Fanerpolder bij Briltil officieel gestart. Bij de renovatie krijgt gemaal Fanerpolder twee nieuwe pompen. Tegelijkertijd begint ook de versterking van de kade Hoendiep Westzijde en het herstel van de weg. Het officiële startsein werd gegeven door  de oudste en jongste bewoner van Hoendiep Westzijde.

 

Met de twee nieuwe pompen kan het gemaal straks 47.000 liter water per minuut per pomp uit de Fanerpolder naar het Hoendiep voeren. Daarmee wordt de pompcapaciteit van het gemaal flink uitgebreid: van dertig naar 47 kuub per minuut. Dit is nodig om bij zware regenbuiten het water goed te kunnen afvoeren. Hiermee is het gemaal klaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarnaast bieden de twee pompen het voordeel dat tijdens een storing altijd een reservepomp beschikbaar is. Ook zijn de nieuwe pompen visvriendelijk en energiezuinig.

 

Gemeentelijk monument

Het gemaal Fanerpolder is cultuurhistorisch waardevol gebouw. Het gemaal is in 1926 gebouwd, in de stijl van de Amsterdamse school. Door de smalle vorm van het gebouw is het een grote uitdaging om niet één maar twee pompen te plaatsen. Het technische deel van de installatie komt daarom onder de grond te liggen. Daarnaast krijgt de buitenkant van het gemaal krijgt een opknapbeurt. Oude details, zoals de koperen dakgoten en de afvoerpijpen, worden hersteld. Daarnaast wordt direct rondom het gebouw een klinkerpad aangelegd. Het hoogteverschil tussen het klinkerpad en de inrit wordt overbrugd door een muur met een smeedijzeren hekwerk. Het ontwerp van het hekwerk is geïnspireerd op details uit het gemaal.

 

Hoendiep Westzijde

Tegelijk met de werkzaamheden voor het gemaal, starten ook de werkzaamheden aan de kade Hoendiep Westzijde en de weg Hoendiep. Tijdens de bouw wordt de weg Hoendiep veel meer en zwaarder gebruikt dan normaal. Bewoners stelden daarom voor om de weg gezamenlijk aan te passen. De bewonersvereniging betaalt mee aan het herstel van de weg. Zo is de weg straks weer voor lange tijd klaar. Het waterschap versterkt ook alvast de kade aan de Hoendiep Westzijde. De kade onder de weg van Hoendiep Westzijde heeft nu nog voldoende hoogte. Maar in de toekomst waarschijnlijk niet meer. De versterking van de kade beschermt de inwoners van de Fanerpolder daarmee ook in de toekomst tegen wateroverlast.