Hoendiep Zuidzijde

Gebied

De Hoendiep Zuidzijde ligt binnen het Zuidelijk Westerkwartier (ZWK). Uit onderzoek is gebleken dat de kade onder de weg van de Hoendiep Zuidzijde (deels) niet voldoet aan de juiste kerende hoogte. Hier komt verandering in door werkzaamheden die uitgevoerd worden. De werkzaamheden vinden plaats langs de bestaande weg, de Hoendiep Zuidzijde.

De kade aan de Hoendiep Zuidzijde wordt versterkt door damwanden of door ophoging met een tuimelkade. De versterking zorgt ervoor dat de achterliggende polders ook in de toekomst bij extreme weersomstandigheden droge voeten houden. Benieuwd wat we precies gaan doen? Bekijk de vlog. Paul Tameling, voormalig dagelijks bestuurder bij het waterschap Noorderzijlvest, legt in de vlog uit waarom de kade versterkt wordt. Daarnaast vertelt Menno van der Meer, projectmanager bij het waterschap Noorderzijlvest, wat er gaat gebeuren en hoe dat in zijn werk gaat. De dronebeelden zijn gemaakt door Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier, video opnames door RoyalHaskoningDHV (RHDHV).

Opgave

Het Waterschap Noorderzijlvest heeft de opgave om de regionale keringen (veelal kades) duurzaam op juiste kerende hoogte te brengen. Deze hoogte is minimaal +0 NAP. Dit staat voor Normaal Amsterdams Peil en staat gelijk aan het gemiddelde zeeniveau in de Noordzee.  Omdat  deze werkzaamheden tegelijkertijd plaatsvinden met andere werkzaamheden binnen het ZWK is besloten deze werkzaamheden aan de Hoendiep ZZ te combineren/uit te voeren binnen  de gebiedsontwikkeling van het ZWK.

 

Werkzaamheden

In de oever van het Hoendiep (vanaf de Kerkeweg) wordt een stalen damwand geplaatst. Deze damwand loopt door tot huisnummer 28. Vanaf huisnummer 28 tot aan huisnummer 24 wordt een tuimelkade aangelegd. Voor huisnummer 24 wordt een damwand geplaatst. Na huisnummer 24 tot aan het Lettelberterdiep wordt een tuimelkade aangelegd. Het plaatsen van de damwand en het aanvoeren van grond voor de tuimelkade zal vanaf het Hoendiep (over water) plaatsvinden.

Foto: het Hoendiep met de brug naar de Kerkeweg. De kade met de weg is links naast het Hoendiep zichtbaar.

Planning

  • 24 juni 2020 is de aanbesteding van het bestek gestart (in een bestek wordt de omschrijving van het bouwwerk en de bijhorende werkzaamheden opgenomen)
  • Eind augustus 2020 is de afronding van de aanbesteding. De uitvoerende aannemer wordt bekend gemaakt
  • Planning en uitvoering van de werkzaamheden
  • Eind 2020 wordt de damwanden en tuimelkade aangebracht en is de kade op kerende hoogte
  • 30 april 2021 vindt de afwerking en afronding plaats

Foto: kade waar de werkzaamheden verricht worden. Inclusief de eerste circa 200 meter langs de oostzijde Lettelberterdiep.

Bekijk de kaart

Op onderstaande kaart worden de maatregelen aangegeven. Deze kaart is van juli 2020.

Handleiding kaart met maatregelen

  • Klik linksboven op de pijltjes om de legende te openen.
  • Houd de linkermuisknop ingedrukt om het kaartbeeld te verplaatsen of te bewegen.
  • Zoom in en uit door op de + en – te klikken. Zodra ver genoeg ingezoomd wordt op de maatregel wordt in de tekst aangegeven om welke maatregel het gaat. In de legenda kunt u het icoontje of kleurtje vinden. Zo weet u om welke maatregel het gaat.
  • Links onderin de kaart ziet u ‘grotere kaart weergeven’. Zo ziet u de kaart in het groot.

 

Grotere kaart weergeven

 

Plaatsing stuwklep compartimenteringsstuw Hoendiep