In 1665 kon je vanaf dit punt Michiel de Ruyter in een trekschuit over de Gave zien varen. Hoe kon dit?

 

Michiel de Ruyter en de Gave

Michiel de Ruyter en de GaveOp 11 augustus 1665 loopt Michiel de Ruyter met een vloot van 9 schepen en diverse buitgemaakte Engelse schepen de haven van Delfzijl binnen. De Staten van Holland en West-Friesland benoemen hem direct tot Admiraal van de nieuwe vloot die op Texel werd uitgereed (= klaargemaakt). De Ruyter vaart nu met de trekschuit van Delfzijl naar Groningen en vandaar via de Gave zonder onderbreken naar Dokkum, Leeuwarden, Franeker en Harlingen. Daar zeilt hij naar Texel.

In Oostwold nestelt zich dat in het collectieve geheugen: ze hadden zeeheld Michiel de Ruyter zien langsvaren en kunnen toejuichen. Het Nieuwsblad van het Noorden schrijft op 11 januari 1930:

‘Elke schooljongen in deze buurt weet te vertellen dat de groote Admiraal M.A. De Ruyter hier eenmaal per schuit passeerde’. De krant voegt er aan toe dat het onzeker is of de vlootvoogd nou via de Oude Gave dwars door het dorp is gevaren of ‘door het rechte eind van Poffert naar Enumatil’.
Er gaan immers veel waterwegen naar Oostwold.

 

De Ruyter in Oostwold?
Vaart hij via de Oude Gave door Oostwold? Vermoedelijk niet. De trekvaart – de afsnijding van de Poffert naar Enumatil – is hoogstwaarschijnlijk al rond 1615 gegraven. De Oostwolmers zullen zijn uitgelopen naar de trekvaart om de Ruyter toe te juichen. De Kerkweg bracht ze naar de brug over het Hoendiep.

Het trotse gevoel van de Oostwolmers ‘erbij te zijn geweest’ doorstaat de eeuwen en krijgt een plekje in de verhalen die eeuwenlang bij de kachel verteld worden.

 

Bronnen