Renovatie gemaal Fanerpolder afgerond

Donderdag 1 juni is de renovatie van gemaal Fanerpolder bij Briltil officieel afgerond. Herman Beerda van het waterschap en wethouder Bé Schollema van de gemeente Westerkwartier waren aanwezig om het werk officieel te openden.

 

Met een kraan wordt de afsluitende plaat voor het gemaal weggehesen. Hiermee kan het gemaal officieel gebruikt worden.

Herman Beerda en Bé Schollema geven het startsein bij het gemaal

 

Bij de renovatie heeft gemaal Fanerpolder twee nieuwe pompen gekregen. Hiermee kan het gemaal straks 46.000 liter water per minuut per pomp uit de Fanerpolder naar het Hoendiep voeren. Dit is nodig om bij zware regenbuiten het water goed te kunnen afvoeren. Hiermee is het gemaal klaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Met twee pompen is er bij een storing altijd een reservepomp beschikbaar. Ook zijn de nieuwe pompen visvriendelijk en energiezuinig.

 

Behouden pareltje

Het gemaal Fanerpolder is cultuurhistorisch waardevol gebouw. Het gemaal is in 1926 gebouwd, in de stijl van de Amsterdamse school. Door de smalle vorm van het gebouw is het een grote uitdaging om niet één maar twee pompen te plaatsen. Het technische deel is nu onder de grond aangelegd. Daarnaast heeft de buitenkant van het gemaal heeft een opknapbeurt gekregen. Oude details zijn teruggebracht, zoals de koperen dakgoten en de afvoerpijpen. Details uit het gemaal zijn verwerkt in het nieuwe smeedijzeren hekwerk.

 

Werkzaamheden gecombineerd

Bijzonder aan het project was de samenwerking van het waterschap Noorderzijlvest met de met de gemeente, de betrokken partijen én bewoners. Op initiatief van de bewoners gecombineerd met het herstel van de weg over de kade Hoendiep Westzijde. Deze bewoners hebben ook meebetaald aan het herstel van de weg. Tijdens de bouw werd de weg Hoendiep veel meer en zwaarder gebruikt dan normaal. Daarom stelden de bewoners al bij de voorbereiding voor om de weg gezamenlijk aan te passen. En hoewel de kade zelf nog op voldoende hoogte was, zou deze zeer waarschijnlijk in de toekomst niet meer voldoen. Nu kunnen kade en weg weer een hele poos mee en zijn de bewoners van de Fanerpolder ook in de toekomst beschermd tegen wateroverlast. Van de renovatie van de weg is eerder deze video gemaakt.