Geschiedenis

Lees meer over de grote veranderingen in het landschap, zoals de inpoldering van de Lauwerszee. Dit is een kaart van rond 1200.

Lees meer over de grote veranderingen in het landschap, zoals de inpoldering van de Lauwerszee. Dit is een kaart van rond 1200.

De achtergronden van het Zuidelijk Westerkwartier

We werken aan de toekomst van het Zuidelijk Westerkwartier. Terwijl we vooruitkijken en plannen maken, nemen we ook kennis van de historische feiten. Bent u ook nieuwsgierig naar de geschiedenis van het landschap? Deze website geeft een interessante verdieping.

Deze site van het Kenniscentrum Landschap staat boordevol wetenswaardigheden. Leer er meer over o.a. de verschillende types landschappen, het gebruik ervan en de belangrijke rol die het water altijd al heeft gespeeld.

Leuk trouwens om te weten hoe in de naamgeving van dorpen en straten de geschiedenis van het landschap doorklinkt. Zo hebben bijvoorbeeld de dorpen Grootegast, Lutjegast en de historische straatnaam Gast in Zuidhorn de naam te danken aan de zandruggen die met ‘gast’ werden aangeduid.

Bron: Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Tijdreis

Kadaster Tijdreis over 200 jaar topografie Zuidelijk Westerkwartier

Ontdek hoe jouw gebied er tot 200 jaar geleden uitzag met Topotijdreis.nl

Hoe zag een bepaald stukje Nederland er nu vijftig, honderd of zelfs tweehonderd jaar geleden uit? Kijk maar eens op topotijdreis.nl en je ziet meteen hoe Nederland zich heeft ontwikkeld.

Het Kadaster bestaat tweehonderd jaar en heeft om dat feit te vieren een website met oude kaarten gemaakt. Met deze kaarten kun je bijvoorbeeld heel mooi de historische ontwikkeling van het Zuidelijk Westerkwartier zien.